Nowości Redakcja Sezon I Sezon II Sezon III Kontakt
Sezon I
Zdjecie glówne

 

 

 

W pierwszym odcinku nowego programu łowieckiego między innymi o dzikach w mieście, kto ma sobie z nimi poradzić? Strażnicy miejscy czy myśliwi? Również o tym po co dokarmiać zwierzęta w lesie i dlaczego warto jeść dziczyznę.

 

Odpowiedzi w programie "MYŚLIWIEC z .pl"

 

 

W drugim odcinku programu łowieckiego MYŚLIWIECz.pl o jeleniu europejskim.

Po co w ogóle polować na jelenie? Kto może wykonywać takie polowanie i czy każdy jeleń może być upolowany. Ile jeleni było na Warmii i Mazurach 150 lat temu, a ile jest dzisiaj i kto dba o rozwój populacji. Ponadto myśliwskie kulinaria: czy dziczyzna nadaje się na grilla i o pewnym byku, czyli samcu jelenia, którego myśliwi uwolnili z wnyków kłusowniczych.

 

W trzecim odcinku "MYLŚIWCA z.pl" o odgłosach przyrody. Jakie dźwięki wydaje dzik, sarna, albo jeleń i odpowiedź na pytanie, czy można te odgłosy naśladować. Czym zajmuje się wabiarz i czy wątróbka z dzika smakuje jak wieprzowa. Ponadto o gospodarce łowieckiej, co to jest i czy można porównać myśliwego do ... rolnika.

 

W czwartym odcinku o psie myśliwskim, o rasach, zastosowaniu, szkoleniu i psich charakterach. Prowadzący spróbuje się dowiedzieć jakie psy, z pozoru kanapowce, to świetne psy na polowanie o łowieckich duszach. Czy pies myśliwego je to co jego właściciel i jak smakuje dziczyzna z kociołka myśliwskiego. Ponadto w programie o dwóch imprezach łowieckich otwartych dla wszystkich zainteresowanych.

 

W piątym odcinku o sarnie, jej zwyczajach i zachowaniu, o pasji fotografowania i łączenia jej z łowiectwem oraz o wyjątkowej dziczyźnie - sarninie, tym razem w formie przystawki.

 

W szóstym odcinku o kaczce, która występuje bardzo licznie na terenie całego kraju. Między innymi dlatego, że myśliwi stale redukują liczbę drapieżników: norki amerykańskiej, jenota i szopa pracza. To gatunki inwazyjne, których w Polsce jest za dużo. Ponadto kulinaria – pieczona dzika kaczka po staropolsku i sylwetka labradora, wiernego myśliwskiego kompana na polowaniu na kaczki. To niekwestionowany mistrz w aportowaniu ptactwa, zwłaszcza z niedostępnych mokradeł i rozlewisk.

 

W siódmym odcinku o najwspanialszym widowisku, jakie można zaobserwować w lesie, czyli rykowisku. Są to gody jeleni, które co roku odbywają się w drugiej połowie września. Jelenie byki oznajmiają swoją gotowość do godów głośnym rykiem, który słychać z odległości nawet kilku kilometrów. Ponadto o zawodach strzeleckich, które myśliwi zorganizowali dla wszystkich chętnych seniorów i kobiecej kuchni myśliwskiej. Tym razem Marcin spróbuje tatara z jelenia.

 

 

 W ósmym odcinku o zającu, którego coraz rzadziej można zobaczyć na polach. W programie odpowiedź dlaczego się tak dzieje i po co myśliwi przeprowadzją tak zwaną restytucję. Ponadto prowadzący spróbuje nie tylko kolejnej potrawy z dziczyzny, ale i swoich sił w kuchni. Tym razem kuchnia myśliwska zaserwuje pasztet z zająca.  

 

W dziewiątym odcinku o danielu, zwierzęciu podobnym do jelenia, które coraz liczniej zasiedla lasy Warmii i Mazur. W programie o tym jak daniel z modnego w dawnych czasach zwierzęcia parkowego stał się zwierzęciem dziko żyjącym lasach i o tym jak ciekawym i niezwykłym widowiskiem jest bekowisko, czyli gody danieli. Ponadto o mięsie z daniela, uważanym przez wielu myśliwych za najdelikatniejsze mięso jeleniowatych.

 

W dziesiątym odcinku o rogaczu, czyli samcu sarny i o tym co nosi na głowie. W programie między innymi o tym na jakie rogacze mogą myśliwi polować, a za jaki odstrzał grożą kary. Ponadto o rozwoju poroża rogaczy wraz z wiekiem i licznych deformacjach. Również o sygnałach myśliwskich i muzyce łowieckiej. Marcin spróbuje tym razem przyrządzić dziczyznę własnoręcznie, bez podpowiedzi. Będzie to gulasz z sarniny.

 

W jedenastym odcinku o lisie i jenocie, dwóch drapieżnikach, których liczba wzrosła ostatnimi laty na niektórych terenach nawet siedmiokrotnie. Ponadto o zagrożeniu jakie niesie ze sobą taka ilość tych zwierząt, głównie o chorobach jakie przenoszą. Lisy i jenoty mają również duży wpływ na redukcję drobnej zwierzyny, na przykład zajęcy oraz ptactwa. W programie również o futrze z lisa, jako naturalnym i wciąż konkurencyjnym surowcu na czapki, kołnierze i okrycia wierzchnie.

 

W dwunastym odcinku o muflonie, zwierzęciu, które zamieszkuje zazwyczaj wyżynne i górskie tereny, ale można je też spotkać w pewnych lasach na Warmii i Mazurach. Chodzi o lasy Wzgórz Dylewskich niedaleko Ostródy. Tam muflon znalazł swoją ostoją, dzięki myśliwym i leśnikom, którzy skutecznie przeprowadzili introdukcję, czyli wsiedlanie tego gatunku. Ponadto w programie o biologii tego zwierzęcia i kulinariach, tym razem z daniela. Na terenie Koła Łowieckieg „Grunwald” w Ostródzie, gdzie muflon został wsiedlany nie prowadzi się na niego polowań i nie będzie się prowadziło jeszcze przez najbliższe kilka lub kilkanaście lat, dopóki jego populacja nie umocni się i na dobre zadomowi na tym terenie.