Nowości Redakcja Sezon I Sezon II Sezon III Kontakt
Sezon II

Nowy sezon programu telewizyjnego MYŚLIWIECz.pl

 

 

 

Odcinek 13 "Borsuk"

 

W tym odcinku o bardzo ciekawym zwierzęciu, które z przyjemnością można obserwować. Borsuk jest rodzinny i towarzyski, a swoje nory często zamieszkuje od pokoleń, nawet od kilkudziesięciu lat. Ponadto w programie o kulturze łowieckiej i o szybkiej i przepysznej potrawie z dziczyzną, czyli o tak zwanym forszmaku z dzika.

 

Odccinek 14 "Ptaki łowcze"

 

W tym odcinku o ptakach łowczych. To ptaki drapieżne, z którymi polują myśliwi posiadający specjalne uprawnienia do układania i polowania z tymi zwierzętami. W programie również o bogatej historii sokolnictwa na terenach Warmii i Mazur. Ponadto o dzikach i ich rodzinnych zwyczajach oraz kobiecej kuchni myśliwskiej i niepowtarzalnej zupie gulaszowej na bazie dziczyzny.

 

 

 

Odcinek 15 „Sarna w mieście”

 

W tym odcinku o sarnie rodem z ….miasta. Marcin sprawdzi, dlaczego te na ogół płochliwe zwierzęta przychodzą do miasta i tam się zadamawiają. Ponadto w programie o kulturze łowieckiej dawnej Polski oraz historii polskiego łowiectwa i tego na Warmii i Mazurach, gdzie dawniej polowały plemiona pruskie. A w kolejnej wyprawie kulinarnej Marcin zawita do domku myśliwskiego Koła Łowieckiego „Daniel” w Bartoszycach, gdzie spróbuje gulaszu z sarniny.

 

Odcinek 16 "Bóbr"

 

W szesnastym odcinku o bobrze. To zwierzę, które jeszcze do niedawna było mało licznym gatunkiem na Warmii i Mazurach. Dzisiaj bobrów na tym terenie jest już ponad siedem tysięcy osobników. W programie o bobrzych zwyczajach i o tym czy łatwo, jak i kiedy można je zaobserwować. Ponadto Marcin ponownie odwiedzi hodowlę gończych polskich myśliwego Krzysztofa Malko. Niesforne szczeniaki wyrosły już na chętne do pracy psy myśliwskie. W tym programie również myśliwska kolacja na świeżym powietrzu, czyli Marcin spróbuje grilowanych żeberek z dzika.

Odcinek 17  "Łoś"

 

 

W siedemnastym odcinku MYŚLIWCAz.pl o jednym największych mieszkańców lasów, czyli łosiu. Jego widok do niedawna był w polskich lasach raczej rzadkością. Marcin odwiedzi również niespełna dwumiesięcznego łoszaka, który zgubił swoją mamę. Spróbuje również siekanego tatara z sarniny, który przygotuje własnorącznie pod okiem myśliwego podróżnika.

 

 

Odcinek 18 "Wilk"

 

W tym odcinku o wilku, jego charakterze i zwyczajach. Również o polskiej prasie łowieckiej, która ma już ponad stuletnią tradycję. Marcin spróbuje też wybornej kiełbasy z dzika.

 

Odcinek 19 "Jeleń sika"

 

W kolejnym odcinku MYŚLIWCAz.pl o niewielkim jeleniu rodem z Azji, czyli jeleniu sika, który na dobre zadomowił się nad Zalewem Wiślanym. Ponadto w programie o sztuce wabienia, której opanowanie umożliwia obserwowanie z bliska wielu gatunków zwierząt. Również o dobrej, łowieckiej kuchni. Na stole pojawi się żur z białą kiełbasą z jeleniny oraz bitki z dzika z kaszą gryczaną i duszoną kapustą z leśnymi grzybami.

 

 

 

Odcinek 20 "Bażant"

 

W tym odcinku o pięknie upierzonym, dziko żyjącym polnym ptaku, czyli bażancie. Również o ptakach drapieżnych w miastach, w tym krukowatych. Marcin przygotuje własnoręcznie rosół z bażanta. Ta potrawa króluje na polskich stołach już od szesnastego wieku.

Odcinek 21 "Huczka"

 

W tym odcinku o dziczych godach, które myśliwi nazywają huczką. Również o tym, co dziki lubią jeść najbardziej i dlaczego czasami nie podoba się to rolnikom. Marcin spróbuje tym razem jeleniny, przygotowanej pod okiem pewnej restaratorki rozmiłowanej w projektowaniu dań z dziczyzny.

 

 

 

 

 

 

Odcinek 22 "Cietrzew"

 

 

 

W dwudziestym drugim odcinku o cietrzewiu, ptaku, który niemalże zupełnie zniknął z krajobrazu polskich pól i lasów. W tym odcinku o próbach ratowania populacji tych ptaków i potrzebie ograniczania drapieżników, które współwinne są wyginięciu cietrzewi. Marcin spróbuje również strogonoffa z daniela, myśliwskiego dania, które przygotuje wraz z myśliwym, w kwaterze łowieckiej.

 

 

 

 

Odcinek 23 "Kuropatwa"

 

 

 

W dwudziestym trzecim odcinku o kuropatwie, którą coraz trudniej spotkać wśród polskich pól. Również o tym, jak myśliwi odbudowują populację tych ptaków. Marcin w kulinarnej podróży zawita do restauracji myśliwskiej w Szczytnie, gdzie pod okiem właściciela-myśliwego przygotuje doskonałe zrazy z jeleniny.

 

 

 

 

Odcinek 24 "Drapieżnik i zając"

 

 

 

W dwudziestym czwartym odcinku cyklu o drapieżnikach i coraz większym ich wpływie na liczbę zajęcy. W programie o tym, co robią myśliwi, aby zajęcy było więcej oraz o ciągłej potrzebie inwentaryzacji listów, jenotów i ptaków z rodziny krukowatych, które zagrażają zwierzynie drobnej, w tym zającowi. Marcin przygotuje tym razem własnego pomysłu hamburgera z dziczej karkówki.